Familjesemester Grekland Kos Vykort från Grekland

 

Bröllopssäsongen för 2017 är förbi, och redigeringsveckor och familjefotograferingar står på agendan just nu. Planering av blogginlägg, leveranser inför jul och annat smått och gott. mellan varven drömmer jag mig till värmen, sol, bad och ett glas vin i solnedgång. I somras åkte vår lilla familj åter till Grekland, denna gång blev det en resa till Kos, som är en ö belägen strax utanför Turkiets kust.

 

 

Vi flög med Norwegian direkt till Kos, och bokar man i god tid ( läs sen höst) så kan man få biljetter till riktigt bra pris. Efter att ha scoutat diverse hotellsajter, hittade vi ett litet familjeägt hotell i Kardamena , som efter Kos stad, är den största byn på ön. Kardamena har ett skönt lunk, med flera trevliga restauranger och barer, turistbutiker med diverse tingeltangel som sig bör. Det som var så sorgligt påtagligt är alla gigantiska turistanläggningar med all-inclusive som omringar byn, och som gjort att många hotell fått bomma igen, och flera restauranger tvingats lägga ner.  Det är en helt annan diskussion, och inget jag kommer orda om här, men vi väljer alltid att stötta de små lokala aktörerna, ortsborna, både i val av restauranger och val av hotell.

 

 

Att hyra bil när man är på semester är ett ypperligt sätt att se sig omkring, och så även denna gång. Kos är ingen stor ö, så du tar dig lätt fram och tillbaks på en dagstur. Det finns en massa fina pärlor längs kusten, och när du minst anar det står det en liten onetydlig skylt vid vägkanten om nån strand, restaurang, vingård eller nåt annat spännande. Zia  är ett måste, om du som jag bara älskar vackra solnedgångar. På slingrande bergsvägar tar du dig uppför , och du är sällan ensam på vägen. Vi höll på att missa solnedgången pga all trafik upp. Men- när du kommer upp- wow! Underbart. Utsikt över ön, och ett naturens skådespel av högsta rang.

 

 

På vår tur hittade vi även till lilla byn Kefalos som ligger på öns södra spets. Uppei byn, har du en fantastisk utsikt, och att strosa omkring i de gamla gränderna var en upplevelse i sig. Men den riktiga höjdaren är ön Kastri, som ligger ett stenkast ut i vattnet från stranden i Kefalos. På en liten ö, ligger ett kapell, och den modiga kan simma ut dit och ringa i klockan i kyrktornet.  Här bland klipporna och de gamla ruinerna, spenderade vi flera timmar med att bara njuta av utsikten, härligt bad och en massa bus.

 

 

Kos stad är så klart också ett givet stopp på din roadtrip, och det känns som att man kliver in i en svunnen tid. Amfiteatern på vägen in är en klar sevärdhet, Hippocrates träd likaså, där det sägs att han skrev sina främsta mästerverk.Kos stad har ett skönt lunk för den som önskar- och på dagtid. Kvällstid förvandlas några av gatorna till bargator, och på 90-talet spenderade jag och maken en och annar grekisk drachmer på att prova alla olika drinkar på listorna. Nuförtiden blir det inte så mycket av den varan, men att upptäcka på nytt, och tillsammans med barnen är minst lika kul. Och man är betydligt piggare dagen efter…

 

 

Är barnen glada- ja då är föräldrarna också glada. Eftersom vi slopar de stora anläggningarna, så finns det oftast bara vanlig pool, och sköna solsängar. Men, precis som alla andra barn- så älskar så klart våra barn vattenland och rutschkanor. Strax utanför Kardamena ligger Aquatica Water Park, där vi spenderade en dag i alla attraktioner. Vi promenerade dit längs strandpromenaden, och pojkarna kämpade på bra i värmen, med några glasstopp och dopp i havet på vägen dit. Såklart kan man ta buss eller taxi dit, vi ville se oss omkring och tog det i sakta mak promenerandes dit.

 

Vårt hotell, Elga Apartments, hade det vi behövde- ett bra läge från stad och hav, en bra pool, sköna solstolar, poolbar och soft häng. Vårt rum saknade dessvärre luftkonditionering, men det är säkert ordnat nu, då de höll på att installera i alla rum efterhand. I priset ingick frukost, men kontinental grekisk frukost innebär två rostade mackor och kaffe, så vi fyllde på i vårt kök på rummet istället. Billigt, prisvärt, och nära till allt vi behövde, såsom stor matbutik, restauranger, biluthyrning, stranden, butiker.

 

 

I skrivande stund planeras det för nästa resa, och det är inte alls omöjligt att det blir till att upptäcka en ny grekisk ö sommaren 2018. God mat, massor av sol och bad, kort flygresa- det kan nästan inte bli bättre än så. Vilka är dina semesterpärlor? Vad är ett måste på din semester? Berätta, tipsa, kom med tips!!

 

/Annelie

no comments
Kommentar

Obligatoriska fält markerade *

MENU